A híres japán ragacsos rízsgombócok (továbbiakban mochi). A mochi speciális mochi rizsből készült ragacsos massza, és abból kiszaggatott gombócokhoz lehet nattóbabot, reszelt retket zöldhagymával, vagy ízlés szerint édes bablekvárt (anko), illetve szójababport enni.
Ma már természetesen gépek vannak hozzá, de a hagyomány szerint a mochi fabödönben, fakalapácsokkal, rengeteg munkával készül. Az eljárás a következő: először hatalmas edényben jó sok mochi-rizst kell főzni, úgy, hogy jó puha és ragacsos legyen. Ezt a rizst aztán beletöltik a kissé hosszúkás, egyetlen fatönkből kifaragott fabödönbe, és hatalmas fakalapácsokkal péppé törik. Ezután jön csak az igazi munka, egy,vagy több akár öt férfi a jó nehéz kalapácsokkal felszerelve körbeállja a bödönt, és ütemre elkezdik verni a masszát. Egy hajtogatja a tésztát, a többi püföli és közbe és közben a Japánokhoz megszokottan, hangosan számolnak. Ez jó ideig eltarthat, szóval jó erőlét is kell hozzá. A püfölés végére aztán nyúlós, se nem édes, se nem sós tészta lesz belőle, olyannyira, hogy rizsszemeket nem is lehet benne látni. Ebből aztán lisztes kézzel gombócokat kell formálni, és tetszét szerint a fent említett hozzávalókkal fogyasztani.
Írta: Snake
Felhasznált forrás: Japán túristaszemmel c. könyv
|